bazART.dkFORSIDE
OM BAZART
ART-TO DO!
KONTAKT
NYHEDER
Hjælp til søgning
Find en kunstner i databasen

Oprettet: 2008-12-09 13:17:45
 
 
Arrangementstype
Anmeldelse
 
 
Titel på arrangement
Anmeldelse af Nicolae Mateis essayistiske biografi ’Jeg elsker Danmark’ – et radiografi igennem Danmark og danskerne. Bogen er udgivet fra Eksperimental Forlag.
 
 
Kunstner
 
 
Sted
 
       
 
Anbefalet af
Solveig Schjørmann ()
 
 
Telefon nr.
 
Beskrivelse
Lidt om forfatterens baggrund: Nicolae Matei er politisk flygtning fra Rumænien, han er født 1960, og har været bosiddende her i Danmark siden 1985. – 25 år gammel lykkedes det ham at flygte, (efter to forgæves flugtforsøg med efterfølgende fængselsstraffe) fra undertrykkelsen i sit, dengang, kommunistiske fædreland. Der var livet i total håbløshed og evig angst for den mægtige statsmagt, (Ceausescus) der havde øjne og ører overalt. I dag har forfatteren levet i Danmark næsten halvdelen af sit liv, han er dansktalende/skrivende statsborger, og medlem af både den danske og den rumænske forfatterforening. Han har fået sit rumænske statsborgerskab tilbage og har et større forfatterskab bag sig, på begge sprog. Muhammed-krisen Det var reaktionerne efter Jyllandspostens karikaturtegninger af muhamedanernes øverste profet, der motiverede forfatteren til denne bog. – Han fandt hele forløbet ubehageligt, især dette, at se Dannebrog blive brændt; hvorefter han har gjort hvad han kunne, for at fortælle de rumænske medier sin historie om danmark, for som han siger: - ”Jeg har aldrig mødt de fremmedfjendske danskere, man læser om i aviserne.” En ubetinget kærlighedserklæring Efter bogens mange afsnit at dømme, så lyver forfatteren ikke – han elsker virkelig danmark, helt op til de blytunge regnvejrsskyer. Her er kun positive ord, der fortæller om et eventyrsamfund hvor alt er perfekt, ikke engang Aksel Sandemoses jantelov er gået ram forbi, selve den skandinaviske sjæl, der omhandler ydmygheden kontra hovmodet, er blevet omskrevet og gengivet i en ’positiv’ populærudgave. Her er begrundede påstande/teorier, om bl.a. - vi danskere som Europas mest tilfredse medarbejdere og verdens lykkeligste folk, der lever i et land med kort afstand til politikerne. Danskerne beskrives som åbne, venlige og tolerante mennesker, der tager pænt mod fremmede. De fremmede skal blot lære, at modtage vor venlighed i den ånd, den gives. De skal vise respekt, åbenhed og forståelse overfor det danske samfund og den danske befolkning, dette er meget vigtigt for integrationen, skriver forfatteren.
 
Anmeldelse
Jeg kan ikke genkende det Danmark, som Nicolae Mateis beskriver I starten af bogen skriver forfatteren, at det er hans pligt, som fremmedsprogsforfatter, at give et mere realistisk og nuanceret billede af Danmark og danskerne, end det der vises ude i verden, dette, med henblik på Muhammed-krisen. – I bogens slutning er ordene. Citat: ”Jeg elsker mit liv her, og jeg priser mig lykkelig for, at jeg bor i Danmark. Jeg elsker Danmark, uanset hvad OECD, Instituttet for Menneskerettigheder eller Amnesty International finder ud af i deres undersøgelser og rapporter. H.C. Andersens eventyrland er stadigvæk eventyrligt for mig! Jeg elsker Danmark som det er!” Jeg vil betegne denne bog som værende til debat, omkring flere synspunkter: - Ytringsfriheden, demokratiet, danskernes åbenhed, solidariteten, respekten for andre forlkslag og deres religioner. Og, sidst men ikke mindst. Kan en indfødt dansker, se på sit fædreland med samme øjne - som en politisk flygtning, der har oplevet et kommunistisk regime indefra? Jeg ved det ikke…
 .
 
Opret profil     Her du rettelser til din profil      Opret anbefaling      Arrangøreres anbefalinger