bazART.dkFORSIDE
OM BAZART
ART-TO DO!
KONTAKT
NYHEDER
Hjælp til søgning
Find en kunstner i databasen
Aleksandar Šajin

Forfatter

Forfatter, oversætter og freelance journalist, bosat i København. Siden 1992 boet i Danmark. Cand.phil. i serbokroatisk fra Københavns Universitets Østeuropainstitut, 1996. Har skrevet og udgivet prosa, poesi og drama både på dansk og på serbisk/kroatisk. Oversat bl.a. til engelsk, rumænsk og slovensk. Har i enkelte perioder efter 2003 været redaktør på to litterære tidsskrifter, der udkom på Balkan: ALBUM (Sarajevo) og BKG (Beograd).

Aleksandar har modtaget flere legater og priser fra bl.a. Statens Kunstfond, Kunstrådets Litteraturudvalget samt Dansk Flygtningehjælps Kunstnerpris.

Udgivelser

1989: Bog i Sesirdzija (Gud og Hattemageren). Novelle. Litteraturpris ”Nikica Pavlic” for den bedste novelle. Eks-Jugoslavien.

1995: Sjælen. Poetisk traktat. ”Brøndums Encyklopædi”, Brøndum / Aschehoug, København. Oversat af Lene Henningsen.

1999: Jutro. (Morgen). Novelle. Det politiske magasin ”Ljiljan”, Sarajevo, Bosnien og Hercegovina.

2003: Tiden – Tiderne / Vrijeme – Vremena. Digtsamling på dansk og serbokroatisk. Museum Tusculanums Forlag. Københavns Universitet.

2007: Rosa. En dagbogsroman, Forlaget Tab&Nar, København.

2009: Valterovi Notati (Valters Notater). Roman. Serbokroatisk. Republika Srpskas Forfatterforenings Forlag, Banja Luka, (Bosnien og Hercegovina).

2009: Skylove Story. Læsedrama. I antologien "Herfra min verden går". Dansk PEN, 2009.

Arrangementer:

Instruktør og skuespiller:
1986: Folketeater i Banjaluka, eks-Jugoslavien.
1996: Ark teater i København.
2001: Inkonst, kunstforening på Nørrebro.
2002: Teater Terra Nova på Vesterbro.
2005: Europæerne 2, Det Kongelige Teater, København.

Foredragsholder og underviser:
Om kommunikation, sprog, medier, samt kulturmøde. Voksenundervisning. På AOF, FOF, på biblioteker og værksteder i bl.a. Gentofte, Værløse og Vejle samt på Københavns Universitet (i perioder, siden 1996).

Kontakt information

Aleksandar Šajin
2400 København NV

Telefon: 26 23 43 37
E-Mail: aleksandar@webspeed.dk
Hjemmeside: www.thepoet.biz

Uddannelse: cand.phil. Serbokratisk og jugoslavisk kultur KU, 1998
Oprindelsesland: Bosnien-Hercegovina
Fødselsår 1964

Anbefaling

– en eksperimenterende/spejlvendt prosaskrift, fortalt med to stemmer

Beskrivelse: Anmeldelse af Aleksandar Sajins dagbog, hvis navn er ’Rosa’ – en eksperimenterende/spejlvendt prosaskrift, fortalt med to stemmer.
Bogen er udgivet fra forlaget tab&nar, med støtte af Kunstrådets Litteraturudvalg.

Aleksandar Sajin er født i Bosnien, 1964, men flyttede her til Danmark i 1992. Han er cand.phil., uddannet fra Københavns Universitet og har undervist i litteratur, sprog, medier og religion.
Fra Litteraturrådet og Statens Kunstfond, har han modtaget flere arbejds- og rejselegater. Forfatteren har en anseelig mængde litteraturudgivelser bag sig, senest, denne poetiske ’Rosa’.

Rosa og redaktøren
I årene, fra slutningen af 2004 til starten af 2007, skriver den unge indvandrerkvinde, Rosa, sine dagbogsnotater og gemmer dem i en mappe under en stor træblomsterpotte på sin altan. Hendes skrifter er poetisk reflekterende billeder, digteriske og meget dybe. – Den 19.1.2007 forsvinder Rosa og en fiktiv redaktør er flyttet ind i hendes lejlighed, han finder dagbogsteksterne; læser, analyserer og kommenterer dem, i rækkefølgen som de er lagt, ergo kommer de sidste først (som en bibeltekst jo også siger, at de skal) og giver os derved, dette spejlvendte endelig.

Anmeldelse: En bog, der kræver sin læser

Bogens kronologiske uorden gør det vanskeligt at forbybe sig, i hvert fald for den forkælede læser, der plejer at få sit læsestof serveret på et overskueligt sølvfad. Desuden bliver jeg hele tiden forstyrret, under læsningen, af denne ”irriterende” redaktør, der vil i dialog med sin læser (sikkert for ’at holde mig vågen’ og gøre opmærksom på, at alt kan ses fra flere vinkler) og fortæller mig meningen med Rosas smukke skriftbilleder – jeg får en følelse af, at Rosa-poesien forsvinder ved den evindelige kommenterende redaktørs analyserende bemærkninger…
Her vil jeg slutte med en passage, af Rosa, uden redaktørens tilføjelser:

"03.03.2005
Sneen har dækket det hele, den jomfruelige hvidhed. Fra sneen stirrer Balkans tuberkuløse digtere mod himlen. Fra det 19. århundrede rækker de hånden op med deres korte blændede liv. Deres digte kunne have blomstret til en ny dag på Balkan. Men det gjorde de ikke. Spredt over det forrige århundredes rester, knækket på halvvejen til graven, ædt af magt indefra og udefra, digterne, folkets eneste håb, døde, de led døden syge eller glemte. Ræk dem hånden under den guddommelige paraply, dråberne er hede, dråberne er grædetårer."

På trods at mine kritiske ord omkring den uordentlige tidsskala og den fiktive redaktørs nærvær, så finder jeg absolut ’Rosa’ anbefalelsesværdig. Det ér en dejlig og meget indsigtsfuld bog, der uden tvivl vil være velegnet som undervisningsmateriale i bl.a. kommunikation. .

Sted:
Anbefalet af Solveig Schjørmann

Oprettet: 2008-05-08 08:57:15

 

.
Tilbage
Opret profil     Her du rettelser til din profil      Opret anbefaling      Arrangøreres anbefalinger