bazART.dkFORSIDE
OM BAZART
ART-TO DO!
KONTAKT
NYHEDER
Hjælp til søgning
Find en kunstner i databasen
Adil Erdem

forfatter, foredragsholder, skriveworkshopleder

Adil Erdem er forfatter til en lange række bøger indenfor skøn- og fagliteratur. Hans skønlitterære produktioner indbefatter digte, noveller og børne- og ungdomsromaner. Hans faglitterære udgivelser omfatter flere undervisningsbøger til brug i danskundervisning, samt immigrantportrætter.

Adil Erdem holder foredrag om:
Kultur og samfundsforhold (for voksne indvandrere og flygtninge), andengenerationsindvandrere og integration (for danskere),

Islams betydning for opdragelsen af anden - og tredjegenerationsindvandrere, når religionen vil med i opdragelsen af danskfødte tosprogede børn,

og om sit forfatterskab.

Adil Erdems tilbyder følgende workshops:

Skriveværksted for børn og voksne
"Skriv et digt" (for alle)
Skriveværksted efter aftale

Udgivelser

2010: "Alt blev forandret", temabog, Geografforlaget,
2010: "Sommerfugle i maven", temabog, Geografforlaget,
2008: "Løbebold", roman, CDR-forlag,
2008: "Ord på Verden - procesorienteret skrivning til folkeskoler"
2007: "Gadepigen", roman, CDR forlag,
2007: ”Indvandrernes paradis – Danske Rødder i Argentina”, Geografforlaget
2005: "Tro, Håb og Kærlighed", Mellemfolkeligt Samvirke, læsebog til folkeskolen, samt lærerbog med opgaver og ideer til undervisning i interkulturel kompetence.
2004: "Venner i mellem", Mellemfolkeligt Samvirke, læsebog og lærerbog til dansk i folkeskolen.
2004: ”Min første dansker - fra indvandrerundervisning til dansk som andetsprog”, CDR-Forlag
2003: "Rejsen ud af mørket", børne- og ungdomsbog, Mellemfolkeligt Samvirke
2002: "Dukken i Sarajevo", CDR-Forlag, 2.udgave
2002: "De uønskede: om kurdiske gadebørn i Istanbul", CDR-Forlag
2001: "Hjertet ryster",
2001: "Skolen på dansk",
2000: "Familien på dansk", faglit., CDR-Forlag
2000: "Alle børn skal have det godt"
2000: "Du danske samfund"
2000: "Fremmedord" noveller, Tiderne Skifter
1999: "Historier om Benny", undervisningsmateriale til dansk. - AOF
1998: "En anden generation", faglit., CDR-Forlag
1995: "Fremmed for altid", faglit., CDR-Forlag
1995: "Dukken i Sarajevo", CDR-Forlag, 1995, også udgivet som lydbog og oversat til bulgarsk af Dimitrinka Nikolova i 1997
1994: "Vesten udstiller", digte, CDR-Forlag
1994: "Tidens uven", digte, Tiderne Skifter
1991: "Som en dråbe i Norden", noveller, Åløkke

Arrangementer:

2006: Skriveværksteder for unge i Dansk Flygtningehjælp, redigering af antologien "Noget på Hjerte" med de unges digte.

Kontakt information

Adil Erdem
Snebærhaven 62
2620 Albertslund

Mobil: 2925 8520
E-Mail: erdem@privat.dk
Hjemmeside: www.adilerdem.dk

Oprindelsesland: Kurder, Tyrkiet
Fødselsår 1964

Anbefaling

Anmeldelse af Indvandrernes Paradis

Beskrivelse: De har danske navne i fjerde generation og rejser til Danmark for at lære at tale deres oldeforældres modersmål. Danske emigranters efterkommere i Argentina holder fast i dansk sprog og kultur.

Bogen handler om danske indvandrere i Argentina og deres efterkommere. I perioden 1860-1930 rejste knap 13.000 danskere til Argentina, de fleste bosatte sig ca. 450 km. syd for Buenos Aires i et område kaldet "danskertrianglen", som omtrent er på størrelse med Fyn. Danskerne byggede hurtigt et ret lukket samfund op, og her holdt de, gennem flere generationer, fast i deres sprog og kultur.

I 13 kapitler portrætteres mennesker, der har en tæt relation til det danske samfund i Argentina, og for nogles vedkommende også til Danmark. Hovedparten er direkte efterkommere af indvandrere, men vi præsenteres også for et par af indvandrerne selv, et dansk præstepar samt en indfødt kvinde, som via sit arbejde på en danskers gård har fået et nært forhold til det danske sprog. Den personlige historie fortælles i hvert kapitel, men bogen handler mest om hvordan det er at leve i Argentina med en anden kultur og (til dels) et andet sprog.

Genopdragelse på højskole
Der fortælles om hvordan man har arbejdet for at holde sproget og "danskheden" i hævd gennem generationer. Og der fortælles om de personlige overvejelser, de portrætterede, har gjort sig i forhold til at bevare tilknytningen til Danmark, især via sproget.

Deres betragtninger spænder vidt; fra at det ikke er så vigtigt, når de nu er argentinere, og til at de gør sig store anstrengelser for at lære dansk eller i hvert fald holde det ved lige. Nogle fortæller om "genopdragelsesrejser", der er foregået på højskole i Danmark samt om at gå i dansk skole selvom de aldrig havde været i Danmark. Andre igen synes det er vigtigere at se fremad og fortæller at deres børn hellere vil lære engelsk end dansk, for det kan de bruge i fremtiden.

Det er interessant, som dansker, at få vendt begreberne lidt på hovedet; her kan vi få et indblik i hvordan det er at forsøge at fastholde en identitet og et tilhørsforhold, når man lever i et fremmed land. Og det er da også meningen med bogen, som er skrevet af dansk-kurderen Adil Erdem, der til daglig underviser på Høje-Taastrup Sprogcenter. Han blev blandt andet inspireret til at skrive bogen på grund af diskussioner herhjemme om hvorvidt modersmålsundervisning hindrer integration.

At bogen kom til at handle om dansk-argentinere skyldes at Adil Erdem via sit arbejde mødte en ung kvinde, der præsenterede sig som fjerdegenerationsdansker fra Argentina. Hun skulle være i Danmark et år for at lære sproget bedre og tilegne sig mere viden om dansk kultur. Kvinden fortalte også at alle i hendes familie havde danske navne og at alle havde giftet sig med andre dansk-argentinere. Adil Erdem blev både chokeret og fascineret af beretningerne og lovede sig selv, at han en dag ville rejse til Argentina og møde nogle af disse mennesker. Det lykkedes ham, efter en del år, at komme af sted og resultatet af hans rejse og samtaler blev denne bog.

Anmeldelse: Bogen kan varmt anbefales, dels er det interessant at læse om de forskellige mennesker og deres historie, og dels er det spændende og tankevækkende at få indsigt i nogle indvandreres tanker om hvordan identitet og kultur hører sammen. Bogen er nem at læse, og selvom den lidt ligner en skolebog, så præsenterer den sig nydeligt. Rækken af portrætter indledes med et udmærket kapitel om den historiske baggrund for danskernes liv i Argentina, skrevet af Rune Vitus Harritshøj, og til sidst i bogen findes links til mere viden om emnet samt om Argentina generelt. Det er altså en bog, der kan læses på flere niveauer; både som portrætbog og som fagbog. .

Sted: Udgivet af Geografforlaget, 140 sider, 160 kr.
Anbefalet af Elisabeth Windmüller - Frivillig i Dansk Flygtningehjælp

Oprettet: 2007-06-29 15:17:52

 

.
Tilbage
Opret profil     Her du rettelser til din profil      Opret anbefaling      Arrangøreres anbefalinger