bazART.dkFORSIDE
OM BAZART
ART-TO DO!
KONTAKT
NYHEDER
Hjælp til søgning
Find en kunstner i databasen
Nicolae Matei

Forfatter, oversætter, forlægger og foredragsholder

Nicolae Matei er rumænsk politisk flygtning og har boet i Århus siden 1985. Han har arbejdet sammen med den rumænske eksilforfatter Victor Frunza i Danmark, samt med en række fremtrædende forfattere i Rumænien. Han er medlem af både den danske og den rumænske forfatterforening. Han har medvirket til at arrangere demokratikurser for rumænere i Danmark med støtte fra Demokratifonden.
Nicolae Matei har siden 1997 drevet sit eget forlag, Eksperimental Forlag, der både udgiver skøn- og faglitteratur.

Billedtekst. »Hygge er en kunstform, som omfatter intimitet, venlighed, selskabelighed og tilfredshed på en gang. (...) Her er mad og drikke uundværlige ingredienser,« forklarer Nicolae Matei til journalist fra Århus Stifttidende. Foto: Jens Thaysen

Udgivelser

På Eksperimental Forlag har Matei udgivet følgende antologier:
2006: "Mojn habibi" antologi med 80 danskeres historier, samlet af 5 kaospiloter
2006: "Verdensdagbogen" antologi med mange kulturer og indtryk.

Nicolae Mateis egne udgivelser:
2008: ”Jeg elsker Danmark” et radiografi igennem Danmark og danskerne
2002: "Den fremmede" (dansk udgivelse) afsnit fra bogen brugt i skolebogen ”Dansk for erhvervsuddannelserne” fra 2004.
2000: " Leontin Moldovans selvbiografi - Børnehjemmet" (om opvæksten på et strengt børnehjem under Ceausescu-styret) er gendigtet i samarbejde med Erik Morsing (oversættelse fra rumænsk til dansk)
2000: "Koncert for violin og ensomhed" (oversættelse fra rumænsk til dansk)
1999: "Den fortabte generation" (rumænsk udgivelse)
1997: "København drøm af is" i samarbejde med Svend Enevoldsen (oversættelse fra rumænsk til dansk)
1995: "Kravlende mod vest" (rumænsk udgivelse)

2004: Arbejdslegat fra Kunststyrelsen
2002: Arbejdslegat fra Autorkontoen, Dansk Forfatterforening

Arrangementer:

Nicolae Matei holder foredrag om flygtninge- og indvandrerproblematikker og livet i Danmark.
Han tager de danske værdier og den danske kulturarv op til diskussion. Hvad er fx typisk dansk? Hvad er Danish Design? Hvad er Made in Denmark? Hvordan ser fremtidens Danmark ud?

Kontakt information

Nicolae Matei
Gartnervænget 58
8382 Hinnerup

Telefon: 8623 2203
Mobil: 2423 5270
E-Mail: eforlag@mail.dk
Hjemmeside: www.eksperimentalforlag.dk

Uddannelse: HH på Handelsskolen i Århus
Oprindelsesland: Rumænien
Fødselsår 1960
Boet i Danmark siden 1985

Anbefaling

Anmeldelse af Nicolae Mateis essayistiske biografi ’Jeg elsker Danmark’ – et radiografi igennem Danmark og danskerne. Bogen er udgivet fra Eksperimental Forlag.

Beskrivelse: Lidt om forfatterens baggrund:
Nicolae Matei er politisk flygtning fra Rumænien, han er født 1960, og har været bosiddende her i Danmark siden 1985. – 25 år gammel lykkedes det ham at flygte, (efter to forgæves flugtforsøg med efterfølgende fængselsstraffe) fra undertrykkelsen i sit, dengang, kommunistiske fædreland. Der var livet i total håbløshed og evig angst for den mægtige statsmagt, (Ceausescus) der havde øjne og ører overalt.

I dag har forfatteren levet i Danmark næsten halvdelen af sit liv, han er dansktalende/skrivende statsborger, og medlem af både den danske og den rumænske forfatterforening. Han har fået sit rumænske statsborgerskab tilbage og har et større forfatterskab bag sig, på begge sprog.

Muhammed-krisen
Det var reaktionerne efter Jyllandspostens karikaturtegninger af muhamedanernes øverste profet, der motiverede forfatteren til denne bog. – Han fandt hele forløbet ubehageligt, især dette, at se Dannebrog blive brændt; hvorefter han har gjort hvad han kunne, for at fortælle de rumænske medier sin historie om danmark, for som han siger: - ”Jeg har aldrig mødt de fremmedfjendske danskere, man læser om i aviserne.”

En ubetinget kærlighedserklæring
Efter bogens mange afsnit at dømme, så lyver forfatteren ikke – han elsker virkelig danmark, helt op til de blytunge regnvejrsskyer. Her er kun positive ord, der fortæller om et eventyrsamfund hvor alt er perfekt, ikke engang Aksel Sandemoses jantelov er gået ram forbi, selve den skandinaviske sjæl, der omhandler ydmygheden kontra hovmodet, er blevet omskrevet og gengivet i en ’positiv’ populærudgave.

Her er begrundede påstande/teorier, om bl.a. - vi danskere som Europas mest tilfredse medarbejdere og verdens lykkeligste folk, der lever i et land med kort afstand til politikerne. Danskerne beskrives som åbne, venlige og tolerante mennesker, der tager pænt mod fremmede. De fremmede skal blot lære, at modtage vor venlighed i den ånd, den gives. De skal vise respekt, åbenhed og forståelse overfor det danske samfund og den danske befolkning, dette er meget vigtigt for integrationen, skriver forfatteren.

Anmeldelse: Jeg kan ikke genkende det Danmark, som Nicolae Mateis beskriver
I starten af bogen skriver forfatteren, at det er hans pligt, som fremmedsprogsforfatter, at give et mere realistisk og nuanceret billede af Danmark og danskerne, end det der vises ude i verden, dette, med henblik på Muhammed-krisen. – I bogens slutning er ordene. Citat:
”Jeg elsker mit liv her, og jeg priser mig lykkelig for, at jeg bor i Danmark. Jeg elsker Danmark, uanset hvad OECD, Instituttet for Menneskerettigheder eller Amnesty International finder ud af i deres undersøgelser og rapporter. H.C. Andersens eventyrland er stadigvæk eventyrligt for mig! Jeg elsker Danmark som det er!”

Jeg vil betegne denne bog som værende til debat, omkring flere synspunkter: - Ytringsfriheden, demokratiet, danskernes åbenhed, solidariteten, respekten for andre forlkslag og deres religioner.
Og, sidst men ikke mindst. Kan en indfødt dansker, se på sit fædreland med samme øjne - som en politisk flygtning, der har oplevet et kommunistisk regime indefra? Jeg ved det ikke… .

Sted:
Anbefalet af Solveig Schjørmann

Oprettet: 2008-12-09 13:17:45

 

.
Tilbage
Opret profil     Her du rettelser til din profil      Opret anbefaling      Arrangøreres anbefalinger