Få mere viden inden valget

Den 1. november skal der være folketingsvalg i Danmark. Undersøgelser viser, at danskerne er i tvivl som aldrig før på hvem de skal stemme på. Aldrig før vil så mange skifte parti i forhold til seneste valg, og oveni er der rigtig mange der skal stemme for første gang. Derfor kan det betale sig med lidt research inden du beslutter dig for hvem du vil stemme på. Men det er heldigvis forholdvis let at indhente mere information om de enkelte folketingskandidater online.

Det danske folketing

Folketinget er Danmarks parlament. Det har til huse på Christianborg på Slotsholmen i centrum af Danmarks hovedstad. Danmark har det som kaldes for Etkammersystem, altså kun en lovgivende forsamling. Den lovgivende magt ligger med andre ord i Folketinget.
 Tinget består af 175 medlemmer valgt i Danmark samt to valgt i Færøerne og to valgt i Grønland. Altså der skal være 80 folketingsmedlemmer der stemmer ja for at et lovforslag kan vedtaget. Der skal så i øvrigt være valg til folketinget mindst hver fjerde år. Man kan stemme hvis man er dansk statsborger, bor i Danmark og er fyldt 18 år.

Den danske Grundlov

Den danske forfatning, og dermed også folketingets arbejde bygger på Den dansk grundlov, der blev indført den 5. juni 1849 og underskrevet af Kong Frederik den 7. Med grundloven gik Danmark fra at være et enevælde, hvor monarken, altså kongen, havde uindskrænket magt til at blive et konstitutionelt monarki, hvor monarken er bundet af en forfatning og monarken ikke er regeringsleder.

Det seneste valg

Det seneste valg til folketinget i Danmark var den 5. juni 2019. Daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen havde udskrevet valg til afholdelse netop på Grundlovsdag. Det var valg nr. 70 til det danske folketing. 84,1 procent af de stemmeberettigede stemte på dagen.
 Det største parti blev Socialdemokratiet, der fik 25,9 procent af stemmerne og dermed fik 48 mandater i folketinget. Socialdemokratiet endte med efterfølgende at danne regering alene og blev bakket op af i alt 91 mandater. Næststørste parti blev Venstre med 23,4 procent af stemmerne og 43 mandater.

14 partier stiller op

Folketingskandidater fra hele 14 partier kan danskerne stemme på ved folketingsvalget den 1. november 2022. Partier, der er godkendt af Indenrigsministeret og dermed kan stille kandidater op.  I forhold til det nuværende folketing er Frie Grønne, Moderaterne og Danmarksdemokraterne nye partier. Kristendemokraterne er heller ikke  det nuværende folketing, men har været det tidligere. Konklusionen er at der er, heldigvis for demokratiet, mange at vælge imellem for danskerne den 1. november.